

Makaron z truskawkami
Gdy trwa sezon na truskawki, moglibyśmy je jeść na śniadanie, na obiad i na kolację! Truskawki na obiad? Tak! Na słodko i z makaronem kukurydzianym Sanletti!
Truskawki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Mają bardzo dużo witaminy C, więcej niż cytryny i grejpfruty. Są niskokaloryczne, a zawartość łatwo przyswajalnych cukrów sprawia, że truskawki mogą jeść nawet osoby chorujące na cukrzycę.
Składniki
Makaron Fusilli Sanletti 250 g
Truskawki 250 g
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka śmietanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
15 min
2 porcje
Sposób przygotowania
Przygotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente. Odcedź i odłóż na bok.
Czas na przygotowanie sosu truskawkowego: w rondelku połącz pokrojone truskawki, cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż truskawki zmiękną i puszczą sok. Rozgnieć truskawki tłuczkiem do ziemniaków lub użyj blendera, jeśli wolisz gładką konsystencję sosu.
Sos kremowy: w innym garnku podgrzej śmietankę kremówkę na średnim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje nieco.
Połączenie sosów: Wlej sos truskawkowy do sosu kremowego i dokładnie wymieszaj, aby połączyć smaki. Kontynuuj podgrzewanie na wolnym ogniu przez około 2-3 minuty, aby sosy się połączyły.
Teraz dodaj ugotowany makaron do sosu i delikatnie wymieszaj, aby pokryć makaron sosem. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż makaron nasiąknie aromatem sosu.
Sposób podania: przełóż makaron na talerze. Możesz również dodać dodatkowe kawałki truskawek na wierzch dla dekoracji.